Daca te speli pe mâini și sângerezi, te îngrijorezi? `

 

La fel ar trebui să se întâmple și atunci când gingiile îți sângerează. Și nu vorbim de cantitate, vorbim de situație. E de ajuns.

Totuși, de ce se întâmplă ca gingia să îți sângereze?

În principiu, vorbim despre infecții și inflamații ale gingiilor sau chiar a osului care înconjoară dintele. Vorbim despre boala parodontală. În fază incipientă ori avansată. Asta ramâne de stabilit în urma unui consult de specialitate.

De ce fuga la consult? Pentru că e mult mai simplu mai devreme, decât mai târziu când discuția va gravita în jurul periodontitei - pe scurt retragerea gingiilor, slăbirea dinților [sănătoși sau nu...] și într-un final pierderea lor. Definitivă.

Boala parodontală alături de carii sunt cele două mari bătăi de cap a celor mai mulți adulți.

CAUZE

În general bacteriile. Ele infectează țesutul din jurul dintelui atunci când sunt lăsate la picnic, formând tartrul. Acesta poate migra până sub linia gingiei [bineînteles că lucrează sub acoperire, adică nu te lasă să simti ce se-ntâmplă sub gingia ta până când e aproape prea târziu] provocând slabirea ansamblului dinte-gingie.

Am stabilit deja faptul că dacă îți sângerează gingia, e vremea unui consult.

Semnele care pot duce spre paradontoză includ gingiile roșii și/sau umflate, dinți sensibili și o respirație deloc mișto. În special dimineața.

Dacă observi o retragere fină a gingiei, durere la mestecare, o schimbare în ceea ce privește modul în care dinții se potrivesc atunci când muști, atunci semnele nu sunt promițătoare. Dar, nici devastatoare dacă se iau măsuri potrivite și în timp util.

Lucrezi într-un mediu în care stresul se agață scai de tine până acasă? Fumezi? Igiena orală nu e ca la carte? Ești însărcinată ori, au contraire, folosești anticoncepționale orale? Ei bine, la oricare dintre întrebări ați răspunde afirmativ confirmați riscul ca această boală să vă ţină de mână dimineaţă la cafea.