Vă întrebați ce trebuie să faceți în cazul în care frumusețea de plombă cade? Se întâmplă celor mai mulți dintre noi: mănânci și simți un obiect străin în gura ta. Este ceva în mâncare?.. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să contactați medicul stomatolog. Imediat ce acest lucru s-a întâmplat, fără zăbavă.

 

Vizitele regulate la cabinet au rol de prevenție mai întâi de orice, inclusiv detectarea unor eventuale probleme la dinții frezați și acoperiți cu diferite materiale, generic plombe. Acestea se uzează în timp, de cele mai multe ori neuniform ceea ce poate fi preîntâmpinat și corectat într-o manieră mult simplificată și cu pierderi minime.

Important de reținut este faptul ca niciun material nu este inuzabil ceea ce face ca mai devreme sau mai târziu să cedeze în urma presiunilor repetate venite prin mestecare. De aceea o identificare a uzurii înainte de momentul ruperii, moment dureros adesea, este ideal; o plomba dislocată, ciobită, etc. poate duce la fracturarea parțială sau totală a dintelui în sine, iar lucrurile se complică. În orice caz, în condițiile în care nu se acționează imediat dintele va fi profund afectat și în cele din urmă pierdut. 

Să presupunem, optimist, că dintele poate fi recuperat și plomba refăcută. În funcție de locația dintelui, există posibilitatea de a alege ce material se va folosi între amalgammateriale din ionomeri sau compozit și ionomeri de sticlă. O singură ședință și revenim la viața dorită.

 

Totuși, dacă după pierderea plombei s-a scurs timp prețios până la prezentarea la cabinet, șansele ca structura dintelui să fie afectată iremediabil reprezintă o probabilitate certă. Cu precădere în cazul dinților din spate unde forțele de masticație sunt mult superioare. Nerv descoperit, lucrătură pe canal - bine că avem anstezic - dinte mort, chestiune de timp până va ceda eroic înlocuit fiind de o punte sau, ideal de un implant.

Be wise!