Big Bang-ul tehnologic ne-a ajutat să progresăm fantastic, în general și în mod special în domeniul stomatologiei.

 

 

 

Astfel, de 30 de ani deja, avem posibilitatea de a înlocui dinții naturali, pierduți din cauze variate, cu implanturi dentare. În termeni simpli, vorbim de un șurub care se amplasează în osul mandibular, respectiv maxilar în locul dintelui natural fără a afecta alți dinți sănătoși.

Avem la dispozitie o gamă variată de sisteme care pot înlocui orice lipsă, însă niciunul nu atinge perfecțiunea. Idealul se regăsește în contextul fiecărui pacient după o analiză atentă a ceea ce se potrivește mai bine.

Exista soluții mai scumpe, soluții mai ieftine, mai bine promovate sau chiar neștiute decât prin anumite părți ale lumii.

 

 

 

Cu toate aceste exista anumite puncte cheie care fac medicul să aleagă cu acuratețe implantul dentar perfect situației întâlnite:

1. Arhitectura (forma implantului dentar)

2. Conexiune bont implant dentar

3. Platforma switching (zona de siguranță) a implantului dentar

4. Suprafața implantului dentar

5. Platforma protetică

6. Vechimea sistemului

7. Prețul sistemului (truse chirurgicale, protetice, bonturi, etc) nu doar al implantului.

 

Detaliem..

1. Arhitectura. Comparând două sisteme extrem de folosite astăzi observăm faptul că o parte dintre sisteme au o formă conică (asemănătoare cu forma naturala a dintelui), altele sunt de formă cilindrică. Practic în etapa chirurgicală un implant dentar conic cu un anumit tip de spire are o stabilitate primară mai bună comparativ cu un implant dentar cilindric.

 

2.Conexiunea (legatura dintre implantul dentar și bontul protetic) - poate cel mai important aspect pe termen lung în mentenanța implantului.

Cea mai bună conexiune este cea con în con (la 11-12 grade angulație). Practic duce la o conexiune sterila de 05-1 microni între cele două piese (pentru o întelegere mai buna, un microb are peste 2 microni). Alte brand-uri au o conexiune cu pereți paraleli... conexiune care are în cel mai fericit caz 20 microni între cele 2 piese. În practică riscul de deșurubare, rupere sau contaminare a pieselor este minim în cazul conexiunii de tip con în con.

Cea mai rapidă asociere o facem cu prezonul de la roata de la masină care este tot de tip con în con - asigură roata mașinii pe poziție chiar și la viteze nepermise.

 

3.Platforma switching. Se refera la o zonă de siguranță între zona de maximă retenție a sistemului bont implant și osul pacientului. Practic oferă o siguranță în plus implantului dentar DAR dacă pacientul are o igienă exemplară nu este definitorie.

 

4.Suprafata implantului dentar. Implică tratamentul implantului în etapa de fabricare. Cu cât suprafața acestuia este mai poroasă cu atât se integrează mai bine și mai repede implantul. Tehnica SLA reprezintă cea mai eficientă tehnologie din domeniu.

 

 

 

5.Platforma protetică se referă la multitudinea de tipuri de bonturi protetice pe care un sistem le are. Cum fiecare pacient este unic a apărut nevoia de o platformă protetică variată pentru a putea satisface fiecare caz în parte.

 

6.Vechimea sistemului. Aici vorbim de proba timpului. Brand-urile consacrate au studii foarte bine realizate care arată progresul și efectele pozitive pe care schimbările de-a lungul timpului au permis prelungirea rezistenței sistemelor patentate.

 

7.Prețul sistemului reflectă eficacitatea și chiar inovația, însă nu prețul luat ca atare este cel care decide soluția potrivită, ci înteaga paletă de factori specifici pacientului.